Project Squeeze – Layout explained and completed shower room

Been a bit waylayed with Rose Cottage, Green Tea and life in general for the last few weeks and just realised I’ve not posted any images of the completed living room/kitchen and shower room in Project Squeeze, and you’ve already seen the Bedroom shots weeks ago!

Originally it was an attic space which had been converted into a very pokey, dark and dingy studio flat, with the living room/bedroom as one room, plus separate shower and separate kitchen. The sketch below shows the original layout – the room on the left was the kitchen, the narrow strip in the middle was the shower room and the largest area to the right was the bedroom / living room. The corner shown in the image above is the area below where it says 1700 high (to the left of the chimney breast).

With a bit of Moregeous jiggery-pokery, stud wall shifting and a couple of extra Velux windows, Squeeze has become much more light and airy, with the kitchen and living room now in the large right hand room. By moving the shower room to the far left instead of in the middle and having the entrance in from the bedroom, it meant the space could be upgraded to a one bedroomed apartment – much more desirable. Below is the layout plan which replaced the kitchen and bathroom above, you can see that it’s a squeeze (NOW you get the title!) but it works. If you’re stuggling, look above where it says 2060 top left – that’s where the loo below is now. I angled the corner you see below bottom right to give a better view into the living room.

Still finishing off the living room images, but here are some shower room shots to show you what can be done on a budget with a VERY tight space – only 800mm wide and 2700mm long. Ignore the basin which says 600 – the basin ended up being a linear style which allowed more room to manouevre but was still perfectly adequate for a shower room for a single person.

The limestone effect tiles are ceramic, the shower wall tiles are B&Q from their Designer Gloss Tree collection, the solid oak accessories B&Q, and the basin, shower cubicle and tap from Landlords Essentials. The lights are Habitat Claire Norcross’s Haruki which I’ve used before and the crystal mirror a BHS special. See – you don’t have to spend a fortune to be More than Gorgeous!!

This was it before, btw…..

About these ads

12 thoughts on “Project Squeeze – Layout explained and completed shower room

  1. This looks FANTASTIC.

    I love the layout. It’s much better. More logical, “cleaner”, brighter… the shower in the middle was really weird.

    Great job.

  2. wow! I’m looking to add a bathroom in a small space very similar to this. Thank you so much! It’s gorgeous!

  3. Hi this looks great! We are doing a room of exactly the same dimensions and were
    wondering what the dims of the sink are?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s